Bebekleri Güneşten Nasıl Koruruz?
Bebekler ve çocuklar güneşten kolaylıkla etkilenebilecek hassas ciltlere sahiplerdir ve doğdukları günden itibaren güneşten korunmaya ihtiyaç duyarlar. Güneşe maruz kalma ve sıcak hava, bebeklerde şiddetli sağlık komplikasyonlarına yol açabilecek güneş yanıklarına ve dehidrasyona neden olabilir. İnsanlar bebekleri serin, nemli, iyi örtülü ve gölgede tutarak güneşten koruyabilirler.
UV ışınlarına maruz kalmak, cilt kanserine yol açabilecek kalıcı cilt hasarına neden olabilir. UV ışınlarının olumsuz etkileri, direkt güneşe maruz kalınmadığı durumlarda dahi ortaya çıkabilir, çünkü UV ışınları yansıma özelliğine sahiptir. Yüksek sıcaklıklar da bebeklerin aşırı ısınmasına neden olabilir ve bu da dehidrasyona ve sıcak basmasına neden olabilir.
Uzmanlar genellikle, cilt döküntüsü gibi yan etki geliştirme riski daha yüksek olduklarından, altı aydan küçük bebeklerde güneş kremi kullanımını en aza indirmeyi önermektedir.
Bebekleri güneşten korumak için mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak tutmak, güneş koruyucu giysiler giydirmek, serin tutmak ve bol sıvı tüketmelerine yardımcı olmak gerekir.
Bu makalede bebeklerin güneşte nasıl güvende tutulacağı incelenmekte ve güneş yanığının neden tehlikeli olduğu açıklanmaktadır.
Bir bebek güneşte nasıl güvende tutulur?
Güneşe maruz kalma ve çok yüksek sıcaklıklar bebekler için tehlikeli olsa da, riskleri en aza indirmenin yolları vardır. İnsanlar , UV ışınlarından, aşırı ısıdan ve dehidrasyondan korumak için önlemler aldıkları sürece bebekleriyle dışarıda zaman geçirebilirler.
Aşağıdaki ipuçları bebekleri güneşten korumaya yardımcı olabilir.
Gölgede durun
Bir bebeği güneşten korumanın en etkili yolu, onu gölgede ve doğrudan güneş ışığından uzak tutmaktır.
Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD) Derneğine göre, 6 aydan küçük bebekleri güneşten korumak özellikle önemlidir.
Herhangi bir gölge mevcut değilse, bir insan, bir şemsiye, açılır çadır veya kanopi kullanarak gölge yaratılabilir. Ancak, aşırı ısınmaya neden olabileceğinden, bir bebeğin bebek arabasını bir battaniye ile örtmekten kaçınmak gerekir.
Uzmanlar, UV ışınlarının en yoğun olduğu sabah 10 ila akşam 2 arasında, günün en sıcak saatlerinde bebekleri güneşten uzak tutmak için ekstra önlemler alınmasını önermektedir.
Serin kalın
Sıcak hava esnasında serin kalmalarını sağlayarak bebeklerin aşırı ısınmaya karşı korunmasına yardımcı olunabilir. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), bebekleri ve çocukları serin tutmaya yardımcı olmak için aşağıdakileri önermektedir:
Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının.
Bebeği çok fazla katman olmadan hafif giysilerle giyin.
Gölgeli bir sığ havuzda oynarken başında durun
Bebekleri ve çocukları park halindeki arabalar gibi hızlı bir şekilde ısınabilecek küçük, kapalı alanlarda bırakmaktan kaçının.
Perdeleri veya panjurları kapatarak gün boyunca bebeğin odasını serin tutun.
Bebeğin odasının sıcaklığını izlemek için bir termometre kullanın.
Yatmadan önce onlara serin bir banyo yaptırın.
Bebeği minimum giysi veya yatmadan önce sadece bir bebek bezi ile giyin.
Güneş koruyucu giysi seçin
Hafif, güneşe karşı koruyucu giysiler, bebekleri UV ışınlarından korumaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çok fazla giysi katmanı eklemek aşırı ısınmaya neden olabilir. Giysiler gevşek ve rahat olmalıdır.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)Güvenli Kaynak, bebeklerin güneşten korunmak için sıkıca dokunmuş, hafif kumaşlardan yapılmış giysilerle giyinmelerini önermektedir. Bunlar, iç gösterecek kadar ince olmayan kumaşlardır.
Bebekler için güneş koruyucu giysiler şunları içerir:
• Hafif, uzun kollu gömlekler ve pantolonlar
• Bebeğin yüzüne, kulaklarına ve boynuna gölgelik sağlayan geniş kenarlı bir güneş şapkası
• UV korumalı güneş gözlükleri
• UV korumalı mayo
6 aydan küçük bebekler için güneş kremini en aza indirin
Birçok marka, özellikle bebekler ve çocuklar için cildi tahriş etme olasılığı daha düşük içerikler içeren güneş kremi sunmaktadır. Bununla birlikte, uzmanlar genellikle, 6 aydan küçük bebeklere güneş kremi uygulanmasını önermez.
6 aydan küçük bebekler, çocuklara ve yetişkinlere göre daha yüksek yüzey alanı-vücut ağırlığı oranına sahiptir. Bu, güneş kremindeki kimyasallara daha fazla maruz kaldıkları ve advers reaksiyon veya yan etki yaşama risklerinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.
İngiliz Dermatolojistler Derneği’ne (BAD) göre, güneşten uzak tutulamıyorsa, 6 aydan küçük bebeklerde, ellerinin arkası ve yanakları gibi küçük bölgelere yüksek SPF güneş kremi uygulanabilir.
Güneş kremi kullanımı en aza indirilmesinin yanında, parfümsüz ve yüksek SPF ve UVA koruması sağlayan bir güneş kremi seçmek alerjik reaksiyon riskini azaltabilir.
Dehidrasyondan kaçının
Dehidrasyon, vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlayacak yeterli sıvıya sahip olmaması durumudur. Bebekler ve çocuklar sıcak havalarda susuz kalmamak için bol miktarda sıvıya ihtiyaç duyar. NHS 'ye göre, aşağıdaki ipuçları bebeklerde dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilir:
0 ila 6 ay arasında: Anne sütü ile beslenen bebekler katı gıdalar yemeye başlayana kadar özel olarak herhangi bir suya ihtiyaç duymazlar. Sıcak havalarda normalden daha fazla anne sütü verilebilir. Bebek maması kullanan bebekler için, besin az miktarda kaynatılıp soğutulmuş suyun yanı sıra bebeğin normal süt ihtiyacını içerebilir.
6 aydan itibaren: Bir bebek katı gıdalar tüketmeye başladığında, öğünleriyle birlikte ve sıcak havalarda öğün zamanları dışında bir yudum su verilebilir. Bununla birlikte, anne sütü veya bebek maması, ilk yıllarında bebeğin ana içecekleri olmalıdır.
12 aydan itibaren: Bir bebeğin bu yaştaki ana içecekleri anne sütü, tam yağlı inek sütü veya su olmalıdır. Sıcak havalarda, sıvı alımını artırmak için yemek zamanlarında su veya çok seyreltilmiş meyve suyundan yapılmış dondurmalar verilebilir.
Çocuğunuzda ciddi dehidrasyon belirtileri varsa, acil olarak tıbbi yardım alın. Küçük bebeklerde, çökük bir fontanel (başındaki yumuşak nokta) dehidrasyonun bir işareti olabilir.
Güneş gözlüğü kullanın
UV radyasyonu bebeklerin gözlerine zarar verebilir. Uzun süreli UV maruziyeti bebeklerin gözlerinde retina ve kornea hasarı gibi uzun vadeli ciddi hasarlar bırakabilir.
Bebekleri küçük yaştan itibaren güneş gözlüğü takmaya alıştırmak iyi bir fikirdir.
Bebekler için düşmemelerine yarayacak yumuşak lastik bantları olan güneş gözlükleri kullanılabilir. Oyuncak gözlükler UV ışınlarından korumayacağından, bunları kullanmaktan kaçının. AS/NZS 1067:2016 sertifikalı gözlükler arayın.
Güneş yanığı bebekler için neden tehlikelidir?
Güneş yanığı, cilt kanseri riskini artırabilecek kalıcı cilt hasarına neden olur.
Çocukluk döneminde sadece bir ciddi güneş yanığı, yaşamın ilerleyen dönemlerinde potansiyel olarak şiddetli bir cilt kanseri türü olan melanom geliştirme riskini neredeyse iki katına çıkarabilir.
Çalışmalar ayrıca, yaşamın ilk yıllarında güneş yanığının, başka bir cilt kanseri türü olan skuamöz hücreli karsinom (SCC) riskini de artırabileceğini göstermiştir.
Çocukluk sırasında UV ışınlarına maruz kalma, yetişkinlik sırasında maruz kalmaya kıyasla cilt kanseri riskini daha çok yükseltmektedir. Bunun nedeni, UV ışınlarının çocuklarda melanosit adı verilen cilt hücrelerinin DNA'sına zarar verebilmesidir ve bu hücrelerin yaşamın ilerleyen dönemlerinde kötü huylu veya kanserli olma potansiyeli vardır.
Cilt kanseri şiddetli olabilir ve belirli türler hayati risk teşkil edebilir. Çocukluk döneminde güneş yanığı riskini azaltmak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bir kişinin cilt kanseri riskini azaltabilir.
Özet
Güneş koruması her yaştan insan için önemlidir. Bununla birlikte, güneş yanığı, aşırı ısınma ve dehidrasyon ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabileceğinden bebekler ekstra güneş korumasına ihtiyaç duyabilirler.
Uzmanlar 6 aydan küçük bebeklerde güneş kremi kullanımını en aza indirmeyi önerse de, bebekleri güneşten korumanın başka yolları da vardır. Bunlar arasında serin tutma, gölgelerde kalmak ve güneş koruyucu giysiler kullanmak yer alır.