Gebelikte Yapılan Tdab Aşısının Koruduğu Hastalıklar ile İlgili Genel Bilgiler Nelerdir?

Gebelikte yapılan Tdab aşısının koruduğu hastalıklar ile ilgili genel bilgiler nelerdir?

Tetanoz

Tetanoz, toprakta ve çevrede çok yaygın olarak bulunan Clostridium tetani bakterisinin, küçük kesi, kıymık batması gibi  yaralanma sonrasında insan vücuduna girişi ile sinir sistemini etkileyen toksin salgısı nedeniyle meydana gelir. Tetanoz,ağrılı kas kasılmaları ve solunum problemlerine yol açarak ölümlere neden olabilmektedir. Hamilelikte yapılan tetanoz aşısı, hem anne hem de yenidoğan bebek için güvenli bir bağışıklık sağlar. Doğum sırasında ya da sonrasında bebek, tetanoz etkenine maruz kalabilir.  Annenin aşılanması yoluyla oluşan antikorların bebeğe geçmesi yoluyla bebek yenidoğan tetanozuna karşı korunmuş olur.  Dolayısıyla anneye aşı takvimine uygun olarak yapılan tetanoz aşısı hem annenin hem de doğacak bebeğin tetanoza karşı korunmasını sağlar.   

Difteri

Difteri, Corynebacterium diphtheriae bakterisinin toksin salgısı nedeniyle solunum yollarında enfeksiyon yaparak boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve hatta solunum sıkıntısına  yol açar. Aşının uygulanmadığı dönemlerde difteri her 10 çocuktan 3 – 7 sinde ölüme neden olmaktaydı. Difteri kalp, böbrek ve sinir sistemini etkileyen komplikasyonlara neden olabilir ve ölüme yol açabilir. Hamilelikte yapılan difteri aşısı, anne ve bebeğin difteriye karşı bağışıklık geliştirmesine olanak tanır ve doğum sonrası bebeği enfeksiyon riskine karşı korur.

Boğmaca (Pertussis)

Boğmaca, Bordetella pertussis bakterisinin neden olduğu, özellikle bebeklerde ciddi tıbbi sonuçlara yol açabilen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Şiddetli öksürük ataklarıyla seyreden hastalık, bebeklerde apne (nefes durması), zatürre ve nadiren ölümle sonuçlanabilir. Hamilelik sırasında yapılan boğmaca aşısı, annenin bağışıklık sisteminim uyararak antikor üretmesini sağlar ve bu antikorlar plasenta yoluyla bebeğe geçerek doğum sonrası bebeği boğmacaya karşı korur. Anneden geçen antikorların yetersiz olması durumunda, bebeklerin özellikle ilk aylarda, boğmacaya karşı yeterince korunamadığı  düşünüldüğünde, hamilelik sırasında yapılan bu aşı oldukça önemlidir.