Bebek Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli


Bebekler için güvenli ve rahat bir uyku ortamı sağlamak, ebeveynler için en önemli önceliklerden biridir. Bebek yatağı seçerken hem bebeğin sağlığı hem de güvenliği göz önünde bulundurulmalıdır. İşte bebek yatağı alırken dikkat edilmesi gerekenler:  

1. Yatak Boyutu: Yatak boyutu seçerken öncelikle beşiğin boyutu dikkate alınmalıdır. Bebeğin güvenliğini sağlamak ve sıkışmaları engellemek için beşik ve yatak arasında boşluk olmamalıdır. 60x120cm boyutlarındaki yataklar doğumdan 3 ila 4 yaşa kadar bebekler için uygun olup 70x140cm ve 60x140cm gibi diğer boyutlar da piyasada mevcuttur. Klasik boyuttaki bebek yatakları için 10-12cm kalınlığında olmalıdır.

Ayrıca, mümkünse bebek için yeni yatak alınmalı, kullanılmış yataklardan kaçınılmalıdır. Uygun olmayan şartlarda saklanan yataklarda küf üreyebilir ya da bakteri oluşabilir. Bunun yanında bazı eski beşik şiltelerinde, tiroid fonksiyonunu etkileyebilen ve artık Avrupa'da ve ABD'nin bazı eyaletlerinde yasaklanmış olan yanmaz madde olan PBDE'ler (polibromlu difenil eterler) kullanılıyordu.
bebek yatağı
2. Sertlik: Bebekler için düz ve sıkı yatak yüzeyleri önerilir. Aşırı yumuşak yataklar bebeğin omurgasını destekelemeyecekleri gibi yüzüstü soluk almalarını zorlaştırabilir ve boğulma riski oluşturabilir. Ayrıca yatak yüzeyi eğimli olmamalıdır.

3. Yatak Aksesuarları: Bebek yatağında yastık, yorgan, peluş oyuncaklar, battaniye gibi yumuşak aksesuarlar bulubdurulamalıdır. Bunlar, bebeğin yüzünü kapatarak hava yolunu tıkayabilir ve boğulaya neden olabilirler.

4. Kullanılan Malzemeler: Doğal yataklar daha nefes alabilir ve bebeğin sağlığı için daha sağlıklıdır. Buna karşın daha pahalıdırlar. Sentetik bir yatak tercih edilirse, en azından OEKO-TEX® sertifikalı olduğundan emin olunmalıdır.
Sentetik yataklarda dikkat edilmesi gereken bileşenler şunlardır:

- Ftalatlar: Plastiklerin daha yumuşak ve dayanıklı olmasını sağlayan ftalatlar, genellikle geleneksel yataklarda ve vinil yatak kaplamalarında kullanılır. Bebeğin vücut ısısı ftalat emisyonlarını artırır. Oyuncaklarda kısıtlanmış olmasına rağmen yataklarda düzenlenmemiştir. Ftalatların toksisitesi üzerine daha fazla araştırma gereklidir, ancak kısırlık ve astım gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
- Uçucu Organik Bileşikler: Bunlar bazı bebek yataklarında bulunabilir ve “gaz salınımı” yoluyla bebek tarafından solunabilir.

Organik yataklar için bir yasal düzenleme olmadığından, herkes ürünlerini “organik” veya “doğal” olarak tanımlayabilir. Ancak, ebeveynler için bağımsız sertifikalar rehber olabilir.

- Global Organik Tekstil Standardları (GOTS): Organik ürün kökenini ve çevresel-sosyal açıdan sorumlu işlenmesini bağımsız olarak doğrular.
- Global Organik Latex Standardları (GOLS): Yalnızca organik kökenli ham maddeler ve sertifikalı doğal kauçuk lateksi içeren ürünlere uygulanır.

5. İlave Uyku Güvenlik Ürünleri: Bebeğin uykuda güvenliğini sağlamak için pazarlanan ürünlerin çoğunun güvenilirliği kanıtlanmamıştır ve yanlış güvenlik hissi verebilir. Bu nedenle, Amerikan Pediatri Akademisi yatak kenar koruyucuları veya yatak içi yastık gibi ürünleri kullanmayı tavsiye etmemektedir​.